Free-to-play


Mycket har hänt inom spelindustrin den senaste tiden, inte minst om man ser till hur spel kan finansieras på nya sätt och med nya ekonomiska strategier. Crowdfunding fenomenet har gjort det enklare för spelutvecklare att skapa spel med helt nya idéer och med experimentella inslag som annars skulle ses väldigt riskabla. Ett annat sätt att finansiera ett nytt spel är att släppa det helt gratis via den så kallade free-to-play modellen. Spelaren kan hämta hela spelet gratis och kan sedan, om de vill, köpa vissa bitar av extramaterial. Modellen har implementerats på olika sätt och nått olika stora framgångar, men ett part stora titlar visar på att modellen funkar och har kommit för att stanna. Se exempelvis League of Legends och Team Fortress 2 för bevis på detta.

Något jag har märkt i spelpress och bland allmänna reaktioner bland spelare är att många har fått en sned och ibland helt felaktig bild av free-to-play modellen. Många verkar tro att spelen är...
1: Dåligt designade eller billigt utvecklade och använder modellen för att utvecklarna inte tror på spelet fullt ut.
2: Gjorda så att spelaren tvingas att spendera pengar om de verkligen vill få ut något av spelet.
3: Bara består av spel i genren MMORPG som tidigare krävde månadsbetalning men ändrades efter att de misslyckades dra in de pengar som förväntades av dem.

Alla de här punkterna är felaktiga. Jag tror att dessa punkter kommer från spelare som inte har testat några free-to-play spel och baserar sin bild på vad som rapporteras i spelmedia från andra personer som inte heller har spelat några free-to-play spel. Detta är dock lite märkligt eftersom många spel använder modellen och klarar sig fint, vilket borde tyda på att det ändå existerar rätt många spelare som dras till denna typ av gratisspel. Kanske cementerades bilden tidigt då modellen var helt ny och utvecklare fortfarande experimenterade med vilken typ av extra material man kunde ta betalt för. (att köpa rustning till sin häst i Oblivion för löjligt mycket pengar var ett tidigt exempel på hur kostnadsbelagt extramaterial tog ett tag att etablera) Spelare kanske bara antar att de får ut mer av ett spel som de köper för en summa och sedan kan spela som de vill. (vilket inte heller borde stämma då de flesta spel nu ofta får DLC i efterhand)

De ovanstående punkterna stämmer i vilket fall mycket dåligt på free-to-play modellen. Oftast är spelen minst lika väldesignade som andra spel. Kanske bättre till och med, eftersom de måste fånga spelare om de vill ha hopp om att överhuvudtaget tjäna några pengar alls, där ett vanligt spel kostar en viss slant och sedan kan vara hur bra eller dåligt som helst, pengarna är redan intjänade för utvecklaren. Och detta leder till en annan viktig punkt, väldigt få spel kräver några pengar av spelaren för att ha kul. Det vanligaste är att spelare kan betala för kosmetiska saker som gör deras karaktär lite häftigare eller att de kan tjäna in belöningar lite fortare. Ett annat vanligt betalningsområde är att spelare är begränsad med att bara kunna göra vissa saker ett antal gånger varje dag, men kan betala pengar för att göra det fler gånger, så som att tillverka saker eller ta sig till vissa specifika platser exempelvis.

Vidare finns det flera olika genrer av spel att välja på. Den största är nog RPG, tätt följt av FPS spel. Men det finns flera strategispel, pusselspel, tredjepersonsaction för att nämna de vanligaste. Många av spelen har dock någon form av levelsystem där spelaren kan öka sin level, och ofta går det att köpa föremål som ökar nivån fortare, men inte automatiskt. Givetvis existerar det undantag, men många utvecklare har nog insett att de behöver en stor skara av spelare som inte känner sig tvingade att spendera några pengar för att locka till sig fler spelare i hopp om att någon betalar lite. Att då göra det mycket enklare för betalande spelare att komma vidare och begränsa de som inte vill betala innebär att spelarbasen blir liten och i sin tur gör det svårare att locka till sig fler nya potentiella spelare. Det vanligaste sättet free-to-play spel marknadsför är via reklam annonser på webbsidor, men även via ryktesvägen då spelare uppmuntras rekommendera spelet till andra, vilket inte sällan ger belöningar på olika sätt.

Jag är själv väldigt imponerad av free-to-play modellen och är glad att den finns som ett alternativ till andra spel. Att de är gratis gör dem väldigt lättillgängliga och enkla att testa. Jag har själv spelat ett antal och känner därför att jag har rätt bra koll på vad modellen handlar om och att den allmänna diskursen om free-to-play spel ligger en bit från hur verkligheten faktiskt ser ut. I ett senare blogginlägg tänkte jag även lämna lite tips om några olika spel som jag tycker är värda att testas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar