7 TV-program som gör dig smartare

Även om jag i ett tidigare inlägg nämnde att jag inte tittar mycket på TV nuförtiden så finns det några program som jag tycker är både mer underhållande och lärorika än allt det som visas på bästa sändningstid kombinerat. Det är nämligen så att program fulla med fakta och vetenskap inte behöver vara tråkiga, tvärtom så är det många av dessa program som underhållit mig mest i TV soffan. Framför datorskärmen med för den delen. Visste du att det finns massor TV program som bara går på YouTube nuförtiden? Om man nu ens kan kalla dem för TV-program vill säga, då dessa program har växt fram väldigt nyligen och helt fristående från alla hinder som måste överstigas för att få ett program sänt i TV. Så här kommer en kortare lista på program som jag rekommenderar till alla som gillar att bli smartare och få upp ögonen för hur förbluffande märklig vår värld är, samt ha lite kul sammtidigt. Det enda hindret i vissa fall är att inte alla program är helt enkla att få tag i, men jag ska försöka förmedla länkar som om inte annat ger mer information om programmen. 

QI
Kanske såg du programmet Intresseklubben i höstas? Ett riktigt kul program, men detta är den Brittiska originalserien. Förkortningen står för "quite interesting" och premissen är att allt är intressant under rätt förutsättningar. Programmet är en frågesport där varje säsong vagt följer olika teman i alfabetisk ordning. Första säsongen avhandlade ämnen på bokstaven A och så vidare, och nu i höst kommer det vara ämnen som börjar på K som står i fokus. QI har alltså hållit på ett tag och är ett de program britterna uppskattar mest. Många av frågorna är konstruerade så att dom är medvetet missledande eller att svaren är vedertagen fakta som egentligen visar sig varar felaktig, där programledaren Stepen Fry förmedlar hur det egentligen ligger till. Och det är ändå Fry och de andra paneldeltagarna som gör programmet så underhållande. Vad vissa deltagare saknar i kunskap tar de ofta igen genom att kittla skrattnerverna, berätta intressanta egenupplevda händelser eller med förbluffande fakta som inte alls har med det givna ämnet att göra. Lägg därtill ett poängsystem som ger minuspoäng för felaktiga och uppenbara svar, ett enormt spektrum av ämnen och spontana inslag, och du får ett riktigt underhållande program.
QI brukar visas med jämna mellanrum på kanalen BBC Entertainment och vissa klipp går att se på hemsidan. Kolla även på Intresseklubben i höst!

Boston Tea Party
 Ett program av den kända duon Filip och Fredrik i ett av deras kanske mest intelligenta program som tar upp alla möjliga ämnen och även här är det panelen som är den största behållningen. Där Filip och Fredrik  bidrar med märkliga frågor och konstiga funderingar (samt märkligt nog delar någon form av moderator roll där de själva är de enda som egentligen behöver modereras) så är det deras expertpanel, dubbad Super-Femman, som verkligen briljerar. Bestående av en stadsvetare, läkare, psykolog, historiker och fysiker så kan de svara på alla möjliga frågor, hur märkliga de än är. För det ska poängteras att programmet tar upp dom där frågorna som andra program avfärdar som onödiga eller löjliga som faktiskt får utrymme att besvaras här. Varvat med dessa studio debatter så har vi också förinspelade inslag, märkliga experiment eller frågor som leder vidare till en debatt i studion. 
Dessvärre så går programmet inte längre att se på Kanal 5's hemsida, men som det mesta så finns programmet uppladdat på YouTube.

Mythbusters
Jag håller denna presentationen lite kortare eftersom jag tror Mythbusters är det mest kända av programmen i listan, men väl värt att nämna likväl. Grundidén är att ta olika myter och testa dem, hur absurda eller till synes omöjliga de kan tyckas vara att testas empiriskt. Programledarna Adam Savage och Jamie Hynema är ett riktigt bra radarpar som väl kompletterar varandra men Adams nyfikna entusiasm och Jamies lugna noggrannhet. Sättet de testar myterna på är först i liten skala och med beräkningar och enklare tester med vetenskapliga metoder, för att sedan ta experimenten till full skala, inte sällan med spektakulära resultat. Ofta slutar programmet med att något sprängs i luften, men aldrig bara för sakens skull utan alltid för att testa en myt.
Mythbusters går att se på Netflix och på Discovery Channel.

Penn and Teller: Bullshit
Magikerna Penn Jillette och Teller är väl kända för sina spektakulära magiska shower och stundtals vulgära trick. Duon har även flera TV program under sitt bälte, däribland Bullshit, och titeln är väldigt beskrivande. Det är dock lite svårare att rekommendera detta programmet eftersom det här är det enda programmet som har ett inslag av potentiell partiskhet som dom andra rekommendationerna inte har. Upplägget är nämligen att ta olika saker och såga dem längs med fotknölarna. Saker som religion, konspirations teorier och alternativ medicin granskas och avfärdas sedan brutalt. Det ska poängteras att representanter får utrymme att tala för sina åsikter, aldrig blir styrda och får mycket utrymme, men blir sedan hånade och aggressivt avfärdade av Penns voiceover. Programmet är främst till för skeptiker som tenderar att hålla med programmets tydliga partiskhet i frågorna och som desutom inte blir upprörda av programmets upplägg och metoder för att fånga tittarens uppmärksamhet. Ett exempel på detta är att de ibland visar nakenhet mellan inslagen, ofta på väldigt vaga grunder. Trotts detta så vill jag slå ett slag för ett program som tar upp frågor som ofta tas upp partiskt och utan att ifrågasättas från den positiva sidan. Alla som avfärdar kristallterapi som en metod för att bota cancer förtjänar min respekt.
Programmet är dock svårt att få tag i, så det bästa sättet är nog att söka på YouTube.

Världens Modernaste Land
Egentligen skulle jag kunna rekommendera alla Fredrik Lindströms program. Det som var mest intressant för mig var Världens modernaste land som tar upp intressanta samhällsfrågor om Sverige som land. Förinspelade inslag blandas med samtal och intervjuer med intressanta personer om hur det är att bo i landet Sverige, hur landet har utvecklats historiskt och hur vi svenskar är som personer i jämförelse med andra länders invånare. Programmet utgår från ett sociologiskt perspektiv, men för ett psykologiskt perspektiv kan jag även rekommendera Fredriks program Vad är En Männsika som tar upp ett mer individuellt perspektiv på hur vi människor beter oss. Vidare så har Fredrik, som är utbildad språkvetare, även gjort flera program som nystar i dialekters ursprung och hur vi brukar språk i skrift och tal, programen Dialektmysteriet och Värsta Språket. När jag ändå är igång så kan jag ju kort nämna att Fredrik även är domare i frågesportprogrammet På spåret.
Världens modernaste land finns att hyra på sfanytime.com

Crash Course: World History
Här kommer det första av två rekommendationer på YouTube program. Författaren och videobloggaren John Green undervisar här i historia på ett sätt som är mycket mer underhållande än att bläddra i tråkiga och utdaterade skolböcker. I 40 avsnitt avhandlas mänsklighetens historia från jordbruksrevolutionen till globaliseringen i hanterbara 10-minuters bitar. Produktionskvalitén är hög och programmet har ett rappt upplägg, men eftersom det hela är streamat kan man enkelt gå tillbaka och kolla igen. Fakta varvas med korta skämt och blandar historiskt bild material med färglada animationer. Programmet är perfekt för den som har ett skolprov i ämnet franska revolutionen, eller bara vill bättra på sin kunskap i historia rent generellt. Kanalen har även videor i ämnena biologi, kemi och litteratur.

Vsauce
Detta är nog det mest varierade programmet i listan. YouTube kanalen hade ett rörigt utbud av videor i början, men har på senaste tiden fokuserat på att släppa en ny video varje vecka som tar upp ett helt nytt ämne, varierade och häpnadsväckande. Michael Stevens tar upp allt ifrån hur svarta hål fungerar till varför typsnittet Comic Sans är så gräsligt. Ämnet är mest en röd tråd i programmet, men korta och medvetna utsvävningar i närliggande ämnen förekommer om där bara finns någon häpnadsväckande fakta att ge. Alla avsnitt är extremt välskrivna med mycket förarbete och skickligt sammansatta, ofta med en anda av lugn spänning. Ibland besvaras även lite mer filosofiska eller vaga frågor med så vetenskaplig utgångspunkt som nu är möjlig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar